Amerika brev. Lördag 3 och Söndag 4 November. Lars Norlunds rapport från en amerikansk valkampanj.

AMMAR CAMPA NAJJAR

Kandidaten jag arbetar för är Ammar Campa Najjar.

20181105_170214.jpg
Här är kandidaten (till höger) med Eli som snart fyller 2 år tillsammans med Elis farmor Carrie Corb. Familjen Corb är de som öppnat upp sitt hem för mig under den här valkampanjen.

Ammar som är uppvuxen i San Diego i södra Kalifornien är en 29 årig kristen demokrat med en palestinsk far och en amerikansk mor uppvuxen med sin mexikanska mormor. Han är en lokal affärsman som arbetat med olika sysslor i Obamas administration. Han började med att vara en av de 10 brevläsarna som ansvarar för att läsa alla brev en president får. Därefter avancerade han till att arbeta med fattigt folks bostadsproblem på bostadsdepartementet. Kontrasten mot hans motståndare den sittande kongressledamoten Duncan Hunter kan inte vara mer tydlig. Där Ammar är ung, ärlig och vägrar ta emot lobbyist pengar för att  kunna bli vald så är republikanen Duncan åtalad och riskerar fängelse i vinter för ekonomisk bedrägeri och brott mot kampanjregler b l a för att han och hans fru använt offentliga medel (2.5 miljoner kr) till privat shoping och lyxresor. Om republikanen skulle vinna och sedan hamna i fängelse så blir det ett fyllnadsval där republikanerna kan ha en annan kandidat. Så republikanerna håller sig för näsan och röstar för den late korrupte skurken till republikan hellre än en ärlig ung arbetsam demokrat.

Lördagen den 3 november

Nu i helgen är det d a x för den stora dörrknackningsarbetet. Vår grupp lämnar vår bas från Escondido (som på spanska  betyder den gamla dalen) och beger oss några mil norrut till det växande mer moderna San Marcos som mycket på grund av sitt läge nära det rika orange county området fått uppleva en explosion av nyinflyttade mestadels unga medelamerikaner då detta också är ett utbildningscentrum för regionen med så väl collage som universitet. Historiskt sätt har hela regionen som valdistriktet omfattar tidigare varit jordbruksmark då detta länge var centrum för en av största vindruvor odlingarna i södra Kalifornien. Men eftersom området inte har någon direkt naturlig tillgång till vatten då det ligger inte är beläget vid kusten och helt saknar egna sjöar så har beroendet av särskilda vattenresavoarer med spill vatten från floderna som har sitt ursprung i granndelstaterna Arizona och Colorado gjort att den dominerande lantbruksprofilen för många fått ge vika för mer teknisk industri , turism samt pendling till arbete i San Diego. Huspriserna i södra Los Angeles har gjort att hela södra Kalifornien inklusive detta område blir mer och mer attraktivt att flytta till. Sakta men säkert så flyttar mer och mer utbildad befolkning in i detta djupt konservativa  lantbruksområde.

California US Congressional District 50 (since 2013).tif Huvudorterna i området är förutom Escondido (140.000) och San Marcos (83.000) i norr, Det nästan helt orörda naturen och bergen och gigantiska området med de stora rancherna kring Fallbrook (30.000)  i nord öster. Distriktets sydligaste del med  El Cajon (99.000)  Sante (53.000) och Ramona (20.000) i söder är i praktiken de nordliga förorterna till en av Kaliforniens största städer San Diego. San Diegos största påverkan på valdistriktet är dess Flottbas då många av de som bor i området är pensionerade flottbas arbetare och höga officerare det gäller inte minst vårt område San Marcos.

20181103_163749 (1).jpg

20181103_163834 (1).jpg

Det välmående bostadsområdet i San Marcos som vi under lördagen går och knackar dörr är närmast nybyggda (30-40 år) och består till stor del av militärveteraner.

Söndag 4 november

Vi fortsätter vårt arbete i San Marcos men efter att under lördagen i stekande sol
(ca 28 grader) vandra runt i olika bostadsområden. Så blir jag nu betrodd för att arbeta med logistik och delta i själva den praktiska organisering av dörrknackningsoperationen som sköts från en ”community center” i San Marcos.
Bilderna nedan är från vår bas där ca 50 volontärer under dagen serveras mat och får kartor med adresser till de hushåll som tidigare sagt att de kan tänkas rösta på vår kandidat Ammar.

20181104_093038.jpg
20181104_093040.jpg
20181104_133405 (1).jpg
Maten som serverades till de frivilliga valarbetarna var hemlagad tomat eller broccoli soppa alternativt olika former av texmex mat med många olika sallader.

Senare på kvällen när solen gått och vi var klara med dörrknackningen ger vi oss av söderut ner till centrala San Diego och besökte ett möte med fackliga och Kalifornias demokrater till stöd för den nära 30 dagar lång strejk som hotellarbetare på ett Hotel i San Diego nu är inne i på.

 

20181104_182811.jpg20181104_182547 (1).jpg20181104_181826 (1).jpg

Som det ser ut så har strejkarbetarna nu tvingat ledningen för hotellet att gå med på nya löneförhandlingar. Bland de som deltog på mötet var min vän Daraka Larimore Hall som också är Vice Ordförande för det demokratiska partiet i Kalifornien och den som ordat att jag kan genomföra mitt volontärarbete för Ammars kampanj. Daraka är på Demokraternas bussturné”Blue Wave” till stöd för demokratiska kandidater som Ammar Campa Najjar. Deras buss besöker oss i Escondido Måndagen den 5 november. Kvällen avslutades med soppa och tilltugg väl hemma i Escondido på en Vietnamesiska restaurang. Måndagens planering innehåller förutom de väntade bussbesöket i Escondido även att jag och min mentor Patricia beger oss på äventyr i ökenområdet i det avlägsna Fallbrook och hjälper till med organiseringen och dörrknackningen på den Kaliforniska landsbyggden.

Om richpeace69

Svensk socialdemokrat från Eskilstuna som skriver om Politik, Fotboll och Socialism. Jag saknar en vettig bakgrundsrapportering från svensk massmedia kring vad som sker i amerikansk politik. Därför har jag valt att även skriva kommenterar om aktuella händelser kring veckan som gått i USA ljuset av den amerikanska historien.
Detta inlägg publicerades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar